آشنایی با سیستم ایموبلایزر، انواع و عملکرد آن ،حتما تا به حال هنگام خرید خودرو شنیدهاید که شرکت سازنده، سعی دارد با تاکید بر آپشنی به نام ایموبلایزر یا همان سیستم ضدسرقت، ارزش خرید محصول خود را بیشتر از رقبا جلوه دهد. کارکرد این سیستم به زبان ساده، جلوگیری از سرقت خودرو است و تا حد چشمگیری از سرقت خودرو، جلوگیری به عمل میآورد.
ماهیت سیستم ایموبلایزر و عملکرد آن
ایموبلایزر یا سیستم ضد سرقت موتور، یک چیپ الکترونیکی است که خودروهای مدرن به آن مجهز هستند. این چیپ به طور مستقیم با کامپیوتر خودرو در ارتباط است و توسط آن کنترل میشود.
کارکرد ایموبلایزر ساده است، این سیستم تنها در صورتی اجازه روشن شدن خودرو را میدهد که سوییچ مجاز وارد محفظه شده باشد. کلیدهای خودرو رمزنگاری شده هستند و هنگامی که شما کلید را وارد مغزی سوییچ کنید، این کد خوانده میشود. اگر کد کلید وارد شده و کد موجود در کامپیوتر خودرو یکسان باشند، ایموبلایزر اجازه روشن شدن خودرو را صادر میکند. در غیر این صورت سیستم سوخت رسانی و سیستم اشتعال مخلوط سوخت و هوا فعال نخواهند شد و خودرو روشن نمیشود.
این روزها بسیاری از خودروها فاقد کلیدهای سنتی هستند و به جای آن از سیستم ورود و استارت بدون کلید استفاده میکنند. فرآیند اصلی سیستم ضد سرقت در خودروهایی که مجهز به سامانه ورود و استارت بدون کلید هستند، از طریق ریموت خودرو صورت میگیرد و فرآیند شناسایی کد از مغزی سوییچ به ارتباط راه دور سیستم ورود بدون کلید منتقل شده است. در این نوع از ایموبلایزر هنگامی که راننده دکمه استارت را فشار میدهد، در حقیقت تمامی مراحل امنیتی سیستم ضد سرقت موتور طی شده است.
ایموبلایزر، از ساده تا پیشرفته
سیستمهای ایموبلایزر ساده همانند آنچه در خودروهای داخلی مشاهده میکنید، از سالها پیش در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار گرفتند. در این نوع از سیستمها یک کارت حاوی کد به همراه دو کلید هوشمند تحویل راننده میشود و در صورتی که مشکلی برای کلیدها یا مغزی سوییچ به وجود آید، تمامی سیستم ایموبلایزر خودرو بایستی تعویض شده و کدهای جدیدی برای آن تعریف شود.
کاملا مشخص است که پس از اجبار نصب ایموبلایزر در تمامی خودروها، سارقان راهی را برای دور زدن این سیستم پیدا کردهاند. اکنون سارقان با استفاده از دستگاههای الکترونیکی پیشرفته یا روشهای ابداعی میتوانند کدهای سیستم ایموبلایزر را هک کرده و خودرو را روشن کنند؛ بنابراین برخی خودروسازان تصمیم گرفتند تا سیستم ضد سرقت موتور را از آنچه که هست، پیچیدهتر طراحی کنند تا مانع از سرقت محصولات لوکس و گرانقیمت خود شوند.
برای مثال اکثر خودروهای بی ام و به سیستم کدگذاری دولایه مجهز هستند. در لایه اول یک کد شخصی دائمی و در لایه دوم کد امنیتی متغیر قرار دارد که به صورت لحظهای تغییر میکند و مانع از هک شدن ایموبلایزر میشود.هنگامی که راننده خودرو را روشن میکند، کد دومی که به صورت لحظهای تولید شده در سوییچ ذخیره میشود. هر بار که راننده خودرو را روشن کند، ابتدا کد ثابت و سپس کد متغیر خوانده میشوند و سپس اجازه روشن شدن خودرو صادر میشود.
در این سیستم حتی با وجود خواندن کد ثابت، اگر کد متغیر دوم موجود نباشد موتور روشن نخواهد شد و از سرقت خودرو جلوگیری به عمل خواهد آمد. از سوی دیگر تراشههای سیستم کدگذاری دولایه تنها توسط شرکتهای سازنده خودرو تولید میشوند و فقط نمایندگیهای مجاز خودروسازان اجازه تغییر یا تعویض آنها را دارند. تعویض سیستم ضد سرقت موتور و تعیین کدهای جدید در این روش، به تایید اعتبار و هویت مشتری نیاز دارد.