آشنایی با تعدادی از دلایل استارت نخوردن خودرو، در این مطلب به بررسی تعدادی از دلایل استارت نخوردن خودرو خواهیم پرداخت. قفل بودن فرمان، خراب شدن باتری کلید فوب، خالی بودن باک و خرابی استارتر، دلایلی است که در این مقاله به آنها اشاره شده است.
علت استارت نخوردن ماشین اتومات
ماشینهای با گیربکس دستی تا زمانی که در دنده باشند، استارت نمیخورند. همین موضوع برای ماشینهای اتومات نیز صدق میکند. برای اینکه ماشین اتومات پس از استارت زدن روشن شود، باید دسته دنده را روی یکی از حالتهای پارک (P) یا خلاص (N) قرار دهید. در غیر این صورت ماشین شما در دنده است و روشن نمیشود. برای تعویض دنده به حالت پارک یا خلاص، حتما پدال ترمز را فشار دهید. به این ترتیب با استارت زدن، خودرو شما روشن میشود.
استارت نخوردن ماشین به دلیل قفل بودن فرمان
بعد از خاموش کردن ماشین و خارج کردن سوییچ، فرمان خودرو در حالت قفل قرار میگیرد. تا زمانی که فرمان شما در این حالت قرار داشته باشد، خودرو استارت نمیخورد. این ویژگی برای جلوگیری از سرقت به خودروها اضافه میشود و اصطلاحا به آن قفل فرمان میگویند. برای خارج شدن فرمان از حالت قفل، سوییچ ماشین را در جای خود قرار دهید. سپس فرمان را بهآرامی تکان دهید. همزمان استارت بزنید. به این ترتیب اگر سیستم خودرو مشکل نداشته باشد، بهراحتی استارت میخورد.
خراب شدن باتری کلید فوب ماشین
یکی دیگر از دلایل استارت نخوردن ماشین، خراب شدن باتری کلید فوب آن است. کلید فوب در واقع تجهیزی است که برای باز و بسته کردن و گاهی اوقات استارت زدن ماشین استفاده میکنید. در صورت خرابی باتری کلید فوب، باید آن را تعویض کنید.
همچنین وقتی این باتری ضعیف میشود، ممکن است سیستم ضد سرقت ایموبیلایزر خودرو نیز دچار اشتباه شود. در نتیجه بهتصور اینکه خودرو در حال سرقت است، اجازه استارت زدن را به ماشین نمیدهد. معمولا در حالت عادی هر 3 سال یکبار باید باتری کلید فوب ماشین را تعویض کنید.
استارت نخوردن خودرو بهدلیل خالی بودن باک سوخت
گاهی اوقات علت استارت نخوردن ماشین پژو 405، 206 و سایر خودروها خیلی سادهتر از آن چیزی است که تصور میکنید. اگر بههر دلیل سوخت موجود در باک خودرو شما تمام شده باشد، طبیعی است که ماشین استارت نخورد. در این حالت باید مقداری سوخت تهیه کرده و درون باک خودرو بریزید تا روشن شود.
استارت نخوردن ماشین بهدلیل خرابی استارتر
استارتر یا استارت خودرو یک موتور الکتریکی است. این قطعه نیروی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل میکند. وقتی استارت می زنید، نیروی مکانیکی تولید شده توسط استارت به سمت موتور خودرو ارسال و در نتیجه ماشین روشن میشود. استارت، نیروی الکتریکی مورد نیاز خود را از باتری دریافت میکند.